sâmbătă, 21 decembrie 2013

A család tagja - a burgonya

Ma már elképzelhetetlen, hogy a konyhánkban ne találjuk meg a burgonyát, pedig volt idő mikor, ha hozzánk vágták volna, akkor se ettük volna meg.
Legendák és történetek a krumpliról
Évszázadokon keresztül a krumpli csak dísznövény volt, ugyanis nem jöttek rá az emberek, hogy ételként is fogyasztható. Nem a föld alatt lévő barna gumót akarták elfogyasztani, hanem a föld felett lévő zöld levelet. Ám ez halálos vétek volt, mert a zöld rész solanint tartalmaz, ami mérgező, sőt halálos is lehet. Ezért sokáig mellőzték a burgonyát.
Több történet van arról, honnan jött az isteni sugallat, hogy mégis megkóstolják a barna gumót.
Az egyik szerint a parasztok pajtája felgyulladt,mely telis tele volt takarmánynak összegyűjtött burgonyával. A sült krumpli illata legyőzte az emberek halálfélelmét, így valaki odamerészkedett és megkóstolta a sült krumplit. Innen pedig már mindenki ismeri a mesét! 
Egy másik történet szerint annyira féltek az emberek a burgonya hatásától, hogy „reklámozni” kezdték a fogyasztását. Nem tették ezt mással, mint magával akirállyal XVI. Lajossal. Hivatalos fogadásain burgonyavirággal a gomblyukában jelent meg, a királyné pedig krumplivirágot tűzött a hajába.
Magyarországra a német földről hazatérő diákok hozták be. Sajnos nekik sem volt hatalmas sikerük, tettükért perbe fogták őket, hogy meg akarják mérgezni az embereket. Szerencsére rájöttek, hogy mennyire finom a sült krumpli és a diákokat felmentették.Innentől kezdve kis hazánkban töretlen a sikere.

Gazdag burgonya

Ki gondolná, hogy a burgonya vitaminban és ásványi anyagban is gazdag! Tartalmaz A, B és C-vitamint, illetve számos ásványi (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán,cink) és szerves anyagot, illetve emésztést segítő ballasztanyagokat. Jelentős C-vitaminforrás, mert egész évben rendelkezésre áll, és bármikor fogyasztható. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés.
Tudta?
Kutatások kimutatták, hogy aburgonya vitamintartalma 40%-kal csökkent a 100 évvel ezelőtti tartalomhoz képest.
Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell. A héjában főtt burgonya vitaminvesztesége alacsonyabb. A hámozott krumpli főzése közben nagyobb a veszteség, de párolásakor a tápanyagveszteség kisebb.
A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, ma is gyakran alkalmazzák székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Rostanyagainak köszönhetően elősegítik a bélműködést, ezért nagyon jó gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén.
4 dolog, amit érdemes tudni a burgonyáról!
Az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz. Tisztításkor a zöld részeket el kell távolítani. A krumpli tárolásánál figyelni kell arra, hogy ne érje fény a növényt, mert a sötétség megszüntetésével indul be a solanin képződés.
A megfagyott burgonya édes ízű, mert a keményítőbontó enzim még fagypont alatt is működik.
Levegővel érintkezve enzimhatásra megbarnul.
A gondosan tárolt burgonya keményítőtartalmának csak kis részét veszíti el tavaszig.
Krumpliból arcpakolás

Mint megtudhattuk számos pozitív tulajdonsága van a burgonyának. És ezt még lehet überelni! A krumpliból (nyers vagy főtt) kitűnő arc és testpakolás készíthető. Az A-vitaminnak köszönhetően üdévé varázsolja a bőrt, ugyanakkor tápláló és nyugtató hatású. Főzve, tejszínnel elkeverve igazán varázslatossá teszi a bőrt. Karikás szem? Nem kell pánikba esni, ezen is segít a krumpli! Érdemes egy-egy burgonya szeletet fektetni a szemekre, és pihentetni egy órát. Néhány kezelés után láthatóan elmúlnak a karikák.
Érdekesség!
A burgonyának számtalan elnevezése van: krumpli, pityóka, kolompír, földi alma, földi körte
Koczka Kinga

Niciun comentariu:

B.Ú.É.K. 2024 !

                  Bort, búzát, békességet kívánunk                          minden kedves olvasónknak!               Boldog új évet 2024-ben!